nakarm CIAŁO, otwórz DUSZĘ

WIŚNIA Wio!

Październik 23, 2015 • By

,,ROZKWITNIE TO CO POSIAŁAŚ,, – Mary Engelbreit/ ilustratorka książek dla dzieci

Jest w Twojej duszy takie miejsce. Tajemniczy Ogród. W ogrodzie tym siejesz swe myśli, marzenia, uczucia. Aby mogły zakwitnąć potrzebują przyjaznych warunków. Potrzeba im żyznej gleby.

Najpierw wypleń ciernie rozczarowań, niespełnione nadzieje, smutek, rozpacz. Nawieź swą wewnętrzną życiodajną ziemię taczką obfitości, której nie brak w Twoim życiu. W pełni w to wierzę. Wystarczy się rozejrzeć. Miłość, zdrowie, rodzina, dzieci, przyjaciele, wybierz i przygotuj glebę. Zniknie obumarły obszar Twego życia. Teraz posiej nasionka marzeń. Wpuść promyki ciepła. Podlewaj wodą wytrwałą, pełną pasji. Nie poddawaj się.

Codziennie błogosław swej duszy. Szeptaj budujące słowa: ROŚNIJ… ROŚNIJ… PRZYNIEŚ OWOC OBFITY. Błogosław i czekaj. Potrzeba dużo cierpliwości, dużo czasu aby zasiane ziarno mogło zakwitnąć w świecie zewnętrznym. Potrzeba czasu zanim będziesz mogła rozkoszować się smakiem owoców.

Pozostaje jedno pytanie. Co codziennie siejesz w swojej duszy? Zgniłe, gorzkie ziarna złości, zepsucia? Czy słodkie pestki wiary, nadziei i miłości? Ty jesteś Ogrodnikiem w swoim życiu. Ty wybierasz. Bo tak czy siak, rozkwitnie to, co posiałaś. Zatem co to będzie? Gruszki na wierzbie? A może wisienki pod oknem? Bo jak słodkie wisienki, to dobrze! Bo ja tu z pysznym przepisem do Pani, Madame dzisiaj się wybrałam ;)

PRZEPIS NA MINI TARTY WIŚNIOWE

Lista składników:

250 g mąki pszennej
3 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
150 g masła 82% tłuszczu
1 łyżka soku z cytryny
50 ml zimnej wody
1 słoik wiśni w żelu

Wykonanie:

W misce łączymy suche składniki czyli mąkę, cukier i sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę. Rozdrabniamy wszystko w palcach tak jakbyśmy chciały zrobić kruszonkę. Następnie dodajemy wodę i sok z cytryny i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy 4 formy do zapiekania o średnicy 10 – 12 cm lub jedną standardową formę o średnicy około 27 cm. Formy wysmarowujemy masłem i wykładamy ciastem. Na ciasto układamy wiśnie w żelu. Wierzch ciasta dodatkowo możemy udekorować plecionką z ciasta oraz ewentualnie posypać odrobiną cukru. Tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki na kwadrans. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Schłodzone foremki z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 – 40 minut aż ciasto się zarumieni.

Tarty serwujemy cieplutkie racząc się przy okazji naleweczką wiśniową. Hej! Wiśta wio! Ależ ta wiśnia mocna w gębie :)

Naleweczka oczywiście domowa. To prezent od mojej siostry Haneczki. Niestety, muszę się jeszcze przez jakiś czas obejść smakiem.

???????????????????????????????