nakarm CIAŁO

CZERWONY NoS RUDOLFA

Grudzień 5, 2015 • By

W tym roku nie napiszę listu. Bo nie. Nie usiądę z lampką czerwonego wina. Nie węzmę eleganckiego papieru listowego. Nie zwierzę się, jakie mam marzenia. Nie przygotuję wish listy. Nie wybiorę prezentu, o który nie poproszę. Nie włożę listu do koperty. I nie wyślę. Znaczki podrożały. Nie będę czekać cierpliwie. Nie jestem grzeczną dziewczynką! Oj tam, oj tam, jedna rózga w tę czy we w tę, różnicy nie czyni. To sympatyczny, florystyczny akcent świąteczny. Dekoracje będę mieć z głowy. Na dowód winy swej przyznaję się, że ugryzłam Rudolfa w nos. Takie tam nasze słodkie porachunki.

No ale czy wierzę? No wierzę! Ależ oszywiście, że wierzę. Jak bum cyk cyk. Jak można nie wierzyć?- ja pytam. Moja Droga, to że go nie widziałaś to jeszcze nie dowód, że nie istnieje. Zapytasz, jak wygląda? Jak mi powiesz, jak wygląda miłość, wdzięczność, harmonia, radość, nadzieja, poświęcenie, łagodność, bezinteresowność, przebaczenie, współczucie, to ja Ci powiem, jak naprawdę wygląda święty Mikołaj! Opisz proszę miłość, komuś kto jej nigdy nie widział i nie zobaczy, tak by uwierzył, że ona naprawdę istnieje. A ja Ci jeszcze powiem, jaką sałatkę uwielbia nasz szanowny Świętoszek. Ha! Ha! Ha! Ho! Ho! Ho!

no

no1

PRZEPIS NA SUSZONE POMIDORKI

Lista składników:

250 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
1/3 łyżeczki cukru brązowego
1 czubata łyżeczka oregano
1 czubata łyżeczka tymianku

Wykonanie:

Pomidorki myjemy. Każdy kroimy na pół. Układamy przekrojoną częścią do góry w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem. Czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę i rozkładamy równomiernie na wszystkich pomidorkach. Solimy, pieprzymy. Posypujemy cukrem, tymiankiem i oregano. Staramy się aby wszystkie przyprawy były równomiernie rozłożone. Na koniec jeszcze raz skrapiamy olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy (w otwartym naczyniu) w temperaturze 130 stopni C przez około dwie godziny, w zależności od wielkości.

Już podczas swego pobytu w piekarniku pomidorki zawładną Twoimi zmysłami. Zapach jest obłędnie aromatyczny. Są tak smaczne, że mogłabym je podgryzać przez cały wieczór zamiast chipsów. Z powodzeniem można przygotować jednorazowo większą ilość. Można je przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Wyśmienite jako dodatek do kanapek, do pasty jajecznej, do jajecznicy, do omletów, do sałatek. Palce lizać!

PRZEPIS NA IDEALNY SOS WINEGRET

Lista składników:

60 ml oliwy (uwielbiam Delicato Monini)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy kremskiej (Develey)
1 łyżka miodu (najlepiej spadziowy)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
1 łyżka przegotowanej gorącej wody

Wykonanie:

Przygotuj nieduży słoiczek np. po chrzanie lub musztardzie, użyjemy go jako shaker`a. Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka. Zakręcamy i mocno potrząsamy. Oto mój legendarny sos. Prosty i doskonały! Ponieważ smak każdy z nas ma inny. Proponuję pierwszy raz wykonać sos według podanych ilości i ocenić. Niektórzy będą woleć troszkę bardziej słony, inni bardziej kwaśny a zapewne jeszcze inni bardziej słodki. Co kto lubi. Proszę eksperymentować, wszak o to w kuchni chodzi.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ ,,FöRTROLLAD SKOG,,

Lista składników:

1 paczka rukoli
100 g szynki szwarcwaldzkiej
100 g świeżych pomidorków koktajlowych
suszone pomidorki wg. domowej receptury
parmezan
4 łyżki prażonych na suchej patelni pestek słonecznika
sos winegret

Wykonanie:

Przygotuj talerz, paterę lub inne płaskie największe naczynie jakie posiadasz. Ja układam tą sałatkę na dużym talerzu o średnicy 30 cm, takim do serwowania pizzy. Może posiadasz kawał solidnej, drewnianej deski kuchennej, na czymś takim najefektowniej zaprezentuje się nasza sałatka. Rukolę dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy. Rozkładamy ją nonszalancko z artystycznym zacięciem po całym naczyniu. Następnie, jak na leśnym, zielonym runie układamy pozostałe składniki. Kawałeczki szyneczki wędzonej dymem jodłowym ze szwarcwaldzkiego lasu. Pomiędzy szynkę kładziemy na przemian suszone i świeże połówki pomidorków. Polewamy idealnym winegretem. Posypujemy grubymi stróżkami parmezanu i chrupkimi, aromatycznymi pestkami prażonego słonecznika. Mam też wersję dla Kobitek w ciąży. Proponuję szynkę dojrzewającą zastąpić cieniutkimi plastrami surowego boczku wędzonego, wysmażonego na chrupko. Serwujemy z bagietką. Myślę, że już Ci język wisi jak zerwana papa przy kominie :) Smacznego!

Czekam czekam czekam na ko-men-ta-rze HO! HO! HO! I jeszcze tylko szybka by się przydała!

???????????????????????????????