nakarm CIAŁO

AVE CEZAR!

Luty 21, 2016 • By

Ciao bella! Come stai? Sono Margerita. E tu? Cześć Śliczna! Jak się masz? Ja jestem Małgosia. A Ty? Zapraszam Cię dziś na kulinarne warsztaty dla MASTERCHEFów okraszone bazyliową opowieścią o pomidorowej Italii. Jak myślisz, czy taka zabawa to wspaniały pomysł na spotkanie z przyjaciółmi? Gdy trwają ferie, my nie mamy planów wyjazdowych a w domu powiało nudą? A może szukasz pomysłu na motyw przewodni przyjęcia urodzinowego dziecka ponieważ chciałabyś zorganizować je w domu? Odrobina kreatywności i zabawę macie gwarantowaną. Pizzeria LITTLE CHEF otwiera dziś przed Wami swe pachnące wnętrze. O mamma mia ! Radość gotowania jest chrupiąca !

kinder party, pizza party

Jak wykonać ZAPROSZENIA na włoskie warsztaty kulinarne?

Będziemy potrzebować:

papierowe talerzyki
serwetki gastronomiczne
sztućce plastikowe
wydrukowane karty z zaproszeniem
ketchup w saszetkach
kartony na pizze w rozmiarze mini
klej/ taśma klejąca

W pierwszej kolejności należy zaprojektować i wydrukować treść zaproszeń. Ale równie dobrze zaproszenia można wypisać, przyozdobić, pokolorować ręcznie. Dzieciaki będą miały fajne plastyczne zajęcia. Wszystko zależy od tego w jakim wieku są nasze pociechy. Następnie do papierowego talerzyka przyklejamy serwetkę gastronomiczną w taki sposób aby powstała z niej kieszonka, w którą wkładamy kartę. Do serwetki, wewnątrz kieszonki, przyklejamy również sztućce za pomocą taśmy klejącej. Na wierzchu serwetki przyklejamy saszetkę z ketchupem. Tak przygotowane zaproszenie wkładamy do kartonu. I już możemy zapraszać miłych gości. Zapytacie skąd wykombinować kartony na pizzę? Udajcie się do swojej ulubionej pizzerii i zapytajcie o możliwość kupienia kilku sztuk pudełek. Myślę, że sympatyczny szef kuchni nie odmówi Waszej serdecznej prośbie. Teraz zabieramy się za stworzenie PIZZERII!

kinder party, pizza party

Jak zaaranżować PIZZERIĘ w domu?

1. Przede wszystkim należy przygotować „kuchnię”. W tej roli wystąpi stół, który mamy do dyspozycji w domu. Zabezpieczamy go arkuszem folii przeźroczystej.

2. Każde „stanowisko” do pracy wyposażamy w stolnicę i wałek. W roli stolnicy mogą wystąpić podkładki śniadaniowe. A potrzebną ilość wałków możemy pożyczyć od rodziny, znajomych, przyjaciół. Lub poprosić naszych gości aby każdy ze sobą przyniósł własny wałek do ciasta.

3. Aby nasze dzieci miały jak najwięcej frajdy z zabawy w pizzerię. Wykorzystajmy do aranżacji stołu takie zabawki jak ZESTAW DO PIASKOWNICY. W małych, kolorowych wiadereczkach niech będzie mąka do przygotowania ciasta na pizzę. A łopatkami niech dzieci nabierają mąkę, sos do pizzy, tarty żółty ser i inne składniki spożywcze, których będziemy używać podczas kucharzenia.

4. Z dużej ramki na fotografię oraz arkusza czarnego brystolu przygotujemy błyskawiczną TABLICĘ DO PISANIA KREDĄ. Możemy na niej napisać wesołe powitanie dla naszych gości lub napisać przepis na ciasto na pizzę. W ten sposób będziemy mieć pod ręką przepis-ściągę.

5. Do naszej kulinarnej aranżacji wykorzystujmy tylko TRZY KOLORY FLAGI WŁOSKIEJ. W ten sposób cała kompozycja nabierze spójności.

6. Pamiętajmy również o napojach dla naszych milusińskich. Niech też będą w trzech kolorach: białym, czerwonym i zielonym. Takie soczki ma np. Frugo.

7. Fartuszki można przygotować z folii przeźroczystej, którą można nabyć na stoiskach z artykułami do pakowania prezentów w hipermarketach. Wycinamy kształt fartuszka z folii i mocujemy za pomocą zszywacza biurowego dwie tasiemki do zawiązania na szyi i dwie tasiemki do zawiązania w pasie.

8. Jako podziękowanie za udział w przyjęciu możesz zamówić dla gości PRZYPINKI. Taki drobny, sympatyczny upominek na pamiątkę.

9. I jeszcze jeden pomysł. FOTOBUDKA na przyjęciu będzie cieszyć się ogromnym zainteresowaniem. W tej roli może wystąpić tekturowy stragan. Można go kupić w sklepie lub przygotować wraz z dziećmi. Kilka kartonów i trochę farby plakatowej załatwi sprawę. Jako gadżety do zdjęć świetnie sprawdzą się zioła w doniczkach, makarony, pomidory i inne warzywa np. bakłażan.

Gotowi? A może powinnam zapytać: Ugotowani? :) Jeśli ugotowani, to tylko AL DENTE! Wszak to włoskie przyjęcie. Czy słyszę dzwonek do drzwi? Włączajcie włoską muzyczkę, która będzie rozgrzewać serca naszych kucharzy. Zaczynamy!

masterchef junior

Przepis na CIASTO NA PIZZE

Lista składników:

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży w temp. pokojowej
3/4 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oleju

Wykonanie:

W połowie wody z 3/4 szklanki rozpuścić drożdże wraz z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Dodajemy stopniowo rozczyn drożdży. Powoli łączymy składniki łyżką, w miarę potrzeby podlewając pozostałą częścią wody. Na koniec dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Z tej ilości ciasta możemy przygotować jedną dużą pizzę lub cztery mini pizze.

Przepis na SOS DO PIZZY

Lista składników:

6 łyżek oleju
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku drobniutko posiekane w kosteczkę
1 łyżeczka suszonego oregano

Wykonanie:

W małym garnuszku rozgrzać olej, dodać czosnek i koncentrat. Przesmażyć kilka minut. Na koniec dodać oregano.

masterchef junior, pizza party, kinder bal

Przepis na PIZZE „AVE CESAR!”

Lista składników:

4 plastry szynki parmeńskiej
250 g pomidorków koktajlowych WCZEŚNIEJ ZAMARYNOWANYCH
1/2 słoika czarnych oliwek
1 kulka mozzarelli
125 g sera żółtego
rukola
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ty możesz skomponować pizzę ze swoich ulubionych składników. Ja użyję swoich ulubionych. Po prostu kocham tą pizzę. Wyrośnięte ciasto układam na blasze (tej z wyposażenia piekarnika) posmarowanej olejem. Smaruję sosem do pizzy. Plastry szynki kroję na mniejsze kawałki, oliwki kroję na połówki, układam na cieście. Dokładam ćwiartki pomidorków (marynowanych przez kilkanaście minut w kilku łyżkach oleju uniwersalnego, ze szczyptą cukru, soli, suszonego czosnku i kapką octu balsamicznego). Mozzarellę rozrywam na drobne kawałki i układam równomiernie na ciasto. Posypuję połową startego żółtego sera. Blachę z pizzą wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. Piekę przez około 10 minut aż spód pizzy zarumieni się i będzie chrupiący. Pod koniec pieczenia dokładam drugą połowę żółtego sera. Tym sposobem ser na pizzy jest przyjemnie ciągnący. Uwielbiam rukolę. Dlatego hojnie nakładam ją na porcje pizzy i na koniec skrapiam kilkoma kroplami pysznej oliwy!

masterchef junior, pizza

Viva l`Italia! Ave Cesar! Buon appetito! Aha! I pamiętajcie o zrobieniu wspólnych zdjęć na pamiątkę wspaniałej zabawy. A presto!

bazylia, pizza, masterchef junior